Jump to content


Photo

Overclocking A P4


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 ferrari_rulz_02

ferrari_rulz_02

    X-S Transcendental

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6,395 posts
  • Location:Lara, Victoria, Australia
  • Interests:my girfriend, then the xbox<br />and yes, it is in that order
  • Xbox Version:v1.2
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 25 January 2005 - 02:56 AM

hey there guys. i was just thinkign something.
can you go out and buy a bottom line p4 with hyper threading, then just overclock it up to around 3.6 ghz?
is there a hardware difference between the frequency of teh processors for sale?
coz it would be heaps cheaper to buy a slower processor, then speed it up using overclocking.

can it be done, or does the hardware of teh cpu prevent this much overclocking?

#2 gainpresence

gainpresence

    11 herbs and spices

  • Head Moderators
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4,971 posts
  • Gender:Male
  • Location:USA
  • Xbox Version:v1.0
  • 360 version:unknown

Posted 25 January 2005 - 03:03 AM

With good memory, I can get my 3.0E processor to 3.5Ghz on air.. I've got a water cooling system waiting to be installed, we'll see how that goes. I think 3.6Ghz is the max (240Mhz FSB),

#3 stinkytwinky

stinkytwinky

    X-S X-perience

  • Members
  • PipPip
  • 418 posts
  • Location:San Antonio, TX
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 25 January 2005 - 03:26 AM

QUOTE(gainpresence @ Jan 24 2005, 10:34 PM)
With good memory, I can get my 3.0E processor to 3.5Ghz on air.. I've got a water cooling system waiting to be installed, we'll see how that goes. I think 3.6Ghz is the max (240Mhz FSB),

View Post


what kind of water system do you have is it custom i think i might try watercolling once i get some money

#4 ferrari_rulz_02

ferrari_rulz_02

    X-S Transcendental

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6,395 posts
  • Location:Lara, Victoria, Australia
  • Interests:my girfriend, then the xbox<br />and yes, it is in that order
  • Xbox Version:v1.2
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 25 January 2005 - 03:33 AM

so if i buy the bottom of the line p4 with ht (slowest frequency), can i boost it up? if so, how fast do you think i can get it?

#5 ferrari_rulz_02

ferrari_rulz_02

    X-S Transcendental

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6,395 posts
  • Location:Lara, Victoria, Australia
  • Interests:my girfriend, then the xbox<br />and yes, it is in that order
  • Xbox Version:v1.2
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 25 January 2005 - 03:34 AM

ok another question. how would i go about overclocking it anyway?

#6 enderandrew

enderandrew

    X-S Genius

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 909 posts

Posted 25 January 2005 - 07:49 AM

That really depends on what motherboard you get.

And no two processors behave exactly the same. Someone may get a 3.0 up to 3.5, and you may cap out at 3.1. It depends on how lucky you get, how cool your system is, etc.

Cooling is a bit of a science. You need intake, and exhaust. You need to control where airflow travels. 20 fans does not necessarily make a cool system.

#7 KDragon

KDragon

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 168 posts
  • Interests:Anything About Technoligy
  • Xbox Version:v1.0
  • 360 version:unknown

Posted 26 January 2005 - 07:11 PM

enderandrew: to true i fliped a fan around and my cpu and case temps droped about 3c AFTER unpluging a fan (it was to loud!)

#8 ferrari_rulz_02

ferrari_rulz_02

    X-S Transcendental

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6,395 posts
  • Location:Lara, Victoria, Australia
  • Interests:my girfriend, then the xbox<br />and yes, it is in that order
  • Xbox Version:v1.2
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 27 January 2005 - 12:06 PM

QUOTE(KDragon @ Jan 27 2005, 05:42 AM)
enderandrew: to true i fliped a fan around and my cpu and case temps droped about 3c AFTER unpluging a fan (it was to loud!)

View Post




well there you go. it is all about airflow when cooling something.

so its not advisable to get a bottom line p4 w1mb L2 cache and see how fast i can make it?

ok then, how do i go about overclocking a celeron with a Sapphire Axion MA-39 mobo?

#9 ferrari_rulz_02

ferrari_rulz_02

    X-S Transcendental

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6,395 posts
  • Location:Lara, Victoria, Australia
  • Interests:my girfriend, then the xbox<br />and yes, it is in that order
  • Xbox Version:v1.2
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 28 January 2005 - 12:41 PM

bump. can someone help me with overclocking a celeron on a Sapphire Axion Ma-39 motherboard?




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users