Jump to content


Photo

Ndure Installer for PC 3.1


  • Please log in to reply
138 replies to this topic

#1 kingroach

kingroach

    X-S Hacker

  • Dev/Contributor
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,741 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:v5.0 (360S - trinity)

Posted 01 September 2007 - 01:10 AM

I just updated the Ndure 3.0 installer to 3.1.. The main change is the Nkpatcher 11_U04.. xman954's new nkpatcher warrented a new release.. main changes are:

NKpatcher 11_U04: Better nkpatcher with more functions. This version of nkpatcher is more modular. Its possible to change LED/Video/Fan/dashboard path/Retail-Basic settings on the fly by placing runtime config files in E:\NKP11\ folder.For a better description and changelog read NKP11_U04 readme.

Basic/Retail Option: Switching between Basic and Retail is done by nkpatcher. Setup creates same set of files for both installation.

XBOXHDM Installer: Fixed xboxhdm script bugs.

Clock Check: Clock check is disabled by default. It can be enabled by selectiong "enable clock check" option in softmod and nkpatcher settings.

eeprom backup: instead of evox.. this release includes eeprom_reader by xman954.. Which will backup the eeprom in E:\NKP11\ folder.. virtual eeprom also been moved to E:\NKP11\ so just backing up the eeprom will take care of virtual eeprom.

Ndure Installer: Completely recoded. Its more flexible and esier to use. No need to select kernel separately for font and ST.DB, selecting kernel once will reflect changes on other settings.

IPB Image


IPB Image


#2 obcd

obcd

    X-S Hacker

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,737 posts
  • Xbox Version:v1.0
  • 360 version:none

Posted 03 September 2007 - 08:16 AM

Hi,

good to hear that you made a new version of this fine softmod tool.

Did you also upgrade the Unleasx version that comes with it?

The previous version had the option to install the ndts rescue tools. Are these installed by default now?

The previous rescue dashboard was booted after a new bios was loaded with the Phoenix Bios Loader. (To disable the shadowc and the virtual eeprom). Is this still so with the xman954 eeprom reader? Or is that program always reading out the eeprom chip, even when the virtual eeprom is enabled?

If you used the C and E stock files of a updated dashboard, the previous dashboard left some stuff on the C partition. That caused the softmod to generate a disk full error when it copied the filler files to the harddisk. Has their anything changed about that? Is the virtual C partition still located on the real C partition, or did you change that location to E:\NKP11?

I know I could download the package and try it out. I could figure out most of the answers myself. I think this information is also usefull for others, and you should have the answers readily available... That's why I ask these questions here.

thanks in advance.



#3 xman954

xman954

    X-S Messiah

  • Dev/Contributor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3,028 posts
  • Location:the bottom of Tampa Bay
  • Xbox Version:v1.0
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 03 September 2007 - 02:55 PM

QUOTE
Or is that program always reading out the eeprom chip, even when the virtual eeprom is enabled?
it reads the eeprom directly from the I2C bus (HalReadSMBusValue), but if there is a previous file "E:\NKP11\eeprom.bin" and NKPatcher is using it, the file overwrite will most likely fail (NKP write protects the virtual eeprom file)
so you will need to use the NDTS or E:\NKP11\EEPROM_off.bin to update/replace (after the first usage of the backup program)

for the advanced user it is probably best just to permanently disable the virtual eeprom
by using E:\NKP11\EEPROM_off.bin, especially if you change HDTV setting frequently

BTW Kingroach, good work on the new version
like the DDAE to xonline option, thats a new one smile.gif

#4 krayzie

krayzie

    X-S Elysian

  • Head Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9,340 posts
  • Xbox Version:unk
  • 360 version:unknown

Posted 03 September 2007 - 04:02 PM

Great stuff man. Pinned obviously. Is it available on xbins allready?

#5 kingroach

kingroach

    X-S Hacker

  • Dev/Contributor
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,741 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:v5.0 (360S - trinity)

Posted 03 September 2007 - 04:17 PM

@obcd,

yes I used the newest unleashx version..

The ndure rescue tools are installed by default now..The eeprom_backup tool is run by ndts which runs PBL.. so the virtual eeprom will be disabled..

As far as I know.. if you updated previous dashboard, they left xbox.xtf and xbox book.xtf file in the C:\root. Those are deleted ( both by the installer and xboxhdm script).. In the xboxhdm script, it copies rescue dash ( evox) to C:\shadowc\ after it copies all the files.. so even if it fails to copy there will be about 1.5MB space left in C drive..


virtual C shadowc file is in the C:\shadowc\ folder.. only the virtual eeprom location has been changed..

@krayzie.. thnx for pinning.. yes its available in the xbins.

#6 Faffi

Faffi

    X-S Enthusiast

  • Members
  • 1 posts

Posted 17 September 2007 - 04:44 PM

QUOTE(kingroach @ Sep 3 2007, 08:53 AM) View Post

@obcd,

yes I used the newest unleashx version..

The ndure rescue tools are installed by default now..The eeprom_backup tool is run by ndts which runs PBL.. so the virtual eeprom will be disabled..

As far as I know.. if you updated previous dashboard, they left xbox.xtf and xbox book.xtf file in the C:\root. Those are deleted ( both by the installer and xboxhdm script).. In the xboxhdm script, it copies rescue dash ( evox) to C:\shadowc\ after it copies all the files.. so even if it fails to copy there will be about 1.5MB space left in C drive..
virtual C shadowc file is in the C:\shadowc\ folder.. only the virtual eeprom location has been changed..

@krayzie.. thnx for pinning.. yes its available in the xbins.


First I would like to say that you're amazing for taking the time to keep this project updated tongue.gif

I installed using the an older ndure tutorial I had found but used the newest version of ndure which was a little bit confusing. I was able to do the hotswap and got everything perfect the first time through but wanted to make xbmc my main dash, this is where I kinda broke the install and after messing with it for a while just installed ndure using option 2, something about replacing C:\ files and that got it back. Now I have a couple questions tongue.gif

Why is there no shadowc folder in my C:\ partition and I cant write/read to it but I can still see everything in it.

Which partition is supposed to be used for movie/music storage and such, I wasn't able to find the details for each partition except for the one that was on the main unleash screen which was nowhere near the amount of room that should be free on the HD.

I'm also in the process(taking a while noone seeding) of getting slayer's rar so I can do a fresh retail install with everything and not have a weird install that I ghettorigged to work.

#7 kingroach

kingroach

    X-S Hacker

  • Dev/Contributor
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,741 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:v5.0 (360S - trinity)

Posted 17 September 2007 - 05:43 PM

you can copy contents of XBMC folder to E:\dash\ to make it your default dashboard.

there is a shadowc in the xbox.. when you look into c drive using ftp, you see the shadowc which has original dashboard files in it.. you can see real C if you place a file called shadowc_off.bin in E:\NKP11\ folder or run E:\ndts\default.xbe

normally there is about 4 GB E drive. There you can store some movies/games.. Also if you have a seagate hard drive, then you can format F drive to get extra 2 GB on F drive..

Edited by kingroach, 17 September 2007 - 05:44 PM.


#8 Guitarzan01

Guitarzan01

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 248 posts
  • Location:Canada, Eh?
  • Interests:Xboxing, computering, music.
  • Xbox Version:v1.0
  • 360 version:none

Posted 17 September 2007 - 11:36 PM

Awesome work bud. I've used your installer since the dawn of time. This one is smooth as glass... i just softmodded my 6 xboxes and never received an error. Your the man!

But, originally, the fan setting in the toolset would change the default fan setting, but in this one, the fan just seems to run at about 70% all the time, and only changes in the dashboard, and kicks up to 70% once i launch a game, which is a little noisy lol... Know a way to change it?

thanks

#9 xman954

xman954

    X-S Messiah

  • Dev/Contributor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3,028 posts
  • Location:the bottom of Tampa Bay
  • Xbox Version:v1.0
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 18 September 2007 - 01:10 AM

use E:\NKP11\FAN.BIN
use a hex editor to create a 1 byte file and FTP it to you xbox
$0A = 20%
$19 = 50%
$32 = 100%
(fan speed in % / 2 = hex value)

there's also LED.BIN and VIDEO.BIN options

Edited by xman954, 18 September 2007 - 01:14 AM.


#10 kingroach

kingroach

    X-S Hacker

  • Dev/Contributor
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,741 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:v5.0 (360S - trinity)

Posted 18 September 2007 - 03:57 PM

I made FAN.BIN for all values from 10%-100%. Download it here:

http://www.esnips.co...c65c660c650/fan

#11 Guitarzan01

Guitarzan01

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 248 posts
  • Location:Canada, Eh?
  • Interests:Xboxing, computering, music.
  • Xbox Version:v1.0
  • 360 version:none

Posted 19 September 2007 - 02:49 AM

Awesome. Thanks again.

A video .bin? Is this for the boot up flubber? How is it coded?

Edited by Guitarzan01, 19 September 2007 - 02:54 AM.


#12 BAM440

BAM440

    X-S Enthusiast

  • XS-BANNED
  • 20 posts
  • Xbox Version:unk
  • 360 version:unknown

Posted 19 September 2007 - 03:25 AM

Good job on comin' up with this ROach!
Runs smooth w/ no problems after i installed it.

#13 xman954

xman954

    X-S Messiah

  • Dev/Contributor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3,028 posts
  • Location:the bottom of Tampa Bay
  • Xbox Version:v1.0
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 19 September 2007 - 06:19 PM

QUOTE
A video .bin? Is this for the boot up flubber? How is it coded?
force 480P and RGB VGA(SoG)
bit0 = 480P
bit1 = VGA

#14 VanydotK

VanydotK

    X-S X-perience

  • Members
  • PipPip
  • 354 posts

Posted 20 September 2007 - 04:02 PM

Hey all, I just used Ndure 3.1 + XboxHDM to softmod my xbox and so far so good but I do have a few questions. I noticed that my softmodded xbox is running UnleashX as a dash. I would like to use EvoX as my default dash, so how do I do that?

Also, previous to doing this softmod I accidently formatted my C drive on my xbox so my MS dash is gone. Everytime I try to launch the MS dash from UnleashX it just relaunches UnleashX. How can I get my MS dash back?

Thanks in advance and thanks roach for making ndure!

#15 jakejm79

jakejm79

    X-S X-perience

  • Members
  • PipPip
  • 389 posts

Posted 21 September 2007 - 03:07 AM

Just wanted to say a big thanks to kingroach, I used Ndure 3.1 to soft mod my chipped box, I then tsoped it and removed my old mod chip, ftped over my backup of C and I was all done in about an hour. Was simple with zero problems.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users