Jump to content


Photo

Xdsl Tips And Tricks


  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 stevewal

stevewal

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 700 posts
  • Location:wolverhampton. uk
  • Interests:conservastion, rock climbing, modding and gaming, gardening.
  • Xbox Version:v1.3
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 10 January 2008 - 11:08 PM

I've started this thread because xdsl is a super fast distro, and what I personally use the most. But it is also very Quirky , so hopefully this thread can save everyone some time.


Ok so I'll kick off with a couple with a couple of tips.

ctrl,alt.del exit.
use this comand if something has crashed or still running in the background (if you wondered why more memory was being used than it should be) ctrl,alt,del shuts down the session and typing exit gets you back to the desktop.


avoiding the "cloop" (please mount the media containing option directory and try again) problem.

If you get an error message with any of the above in, and find you can't install any uci apps, then you've encoutered the dreaded cloop problem. This has been solved in newer versions of dsl, but not in xdsl 0.5. Now I don't know how to solve this, but to aviod it try not to use uci apps as much as possible. Unmout the uci app before closing down, by double clicking on uci file in /tmp or /home/dsl. If you permenantly mount a uci app, then delete user.tar.gz file in the directory of ur app whithin the /opt directory, before you use it.

OK that will do for now, please add your tips to this thread smile.gif

#2 Master Reefed

Master Reefed

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 690 posts

Posted 15 January 2008 - 09:04 AM

tip #1
to get xlink kai running on startup....workes like a charm

this is exactly what I added to the bottom of my /opt/bootlocal.sh /home/dsl/kaid/kaid -c /home/dsl/kaid/kaid.conf start &

and my Kaid directory is obviously /home/dsl/kaid


you can substitute kai for any program here...
/home/dsl/folder of executable/executable -c /home/dsl/kaid/kaid.conf start &

^
-c means it has a .conf file it needs to start, next is path to .conf
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

tip#2
if you right click on the desktop /multimedia/graphics/xzoom opens a magnifier that is real handy for reading small blurry text, you can resize,move and lock/unlock it wherever you want on the screen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


tip#3
yahoo games problem solved this is what worked for me

if ya copy the jre1_5_0_.uci file to the root of E:\ java restores on boot

mydsl(desktop icon) UCI/jre1_5_0_.uci.info/download (to tmp by default, takes ten minutes)
then when thats done your yahoo games will work.
to NOT have to do that (ten minutes is a LooooooonG time!)
after its done downloading, right click on the desktop/apps/tool/emelfm as super user.
then hit the yellow icon in the top left of your left panel to go up a directory, till ya see tmp, go in there and you will see what MYDSL just downloaded, switch to the right panel, click on cdrom (this is your XBOX E:\ drive, then go back to the file jre1_1_5_0.uci, on the other side, highlight it, then select copy to copy it to the root of your E:\ drive...then everytime ya boot XDSL it will restore that TEN MINUTE java download in about 1 second

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

tip#4
to creat a desktop icon manually u need a text document and a .gif( or .jpg, .png)
in the hidden folder .xtdesktop

you can have more than one command per icon, to access the first command of the icon just click it (mine is set for double click, you can change that with the desktop tool accessed through right clicking on the desktop) to access the second commands, right click on the icon.

below is the text for my ftp,limewire,and xlink kai icons


table Icon
Type: Program
Caption: axyFTP
Command: axyftp-gtk
Icon: .xtdesktop/Ftp.gif
MenuCommand1: Start FTP server:sudo /usr/sbin/betaftpd
MenuCommand2: Shutdown FTP server:sudo killall -9 betaftpd
X: 174
Y: 139
Status: anchor
end


table Icon
Type: Program
Caption: Limewire
Command: PATH=$PATH:/opt/jre1_5_0/bin limewire
Icon: .xtdesktop/Limewire.png
X: 73
Y: 157
Status: anchor
end

table Icon
Type: Program
Caption: XLINK_KAI
Command: /home/dsl/.gkaiui/gkaiui
Icon: .xtdesktop/orb.png
MenuCommand1: Start Kai endine:sudo /home/dsl/.kaid/kaid -c /home/dsl/.kaid/kaid.conf start
MenuCommand2: SHutdown Kai engine:sudo killall kaid
X: 73
Y: 157
Status: anchor
end




Edited by Master Reefed, 15 January 2008 - 09:21 AM.


#3 Master Reefed

Master Reefed

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 690 posts

Posted 15 January 2008 - 09:34 AM

damn timer wont let me edit any more...soo

For a little better explanation of java look here
http://forums.xbox-s...howtopic=533701

a walkthrough to get azureu working (by itself, cause running along side any other programs eats too much memory and locks you up)
http://forums.xbox-s...p;#entry3568205

to get firefox 2.0 working
http://forums.xbox-s...o...557908&st=0

Edited by Master Reefed, 15 January 2008 - 09:39 AM.


#4 Master Reefed

Master Reefed

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 690 posts

Posted 15 January 2008 - 04:13 PM

Tutorial - For Using The Xbox As A Server, using xdsl (from the stickies)

http://forums.xbox-s...howtopic=454803

#5 Master Reefed

Master Reefed

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 690 posts

Posted 15 January 2008 - 06:57 PM

Workaround For 1.6 Overscan

http://forums.xbox-s...howtopic=635670

#6 stevewal

stevewal

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 700 posts
  • Location:wolverhampton. uk
  • Interests:conservastion, rock climbing, modding and gaming, gardening.
  • Xbox Version:v1.3
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 19 January 2008 - 09:37 PM

nice tips Master Reefed:- I'm def gona try out the yahoo games one.


Here's another one:-

set xbox time automatically, everytime you start xdsl

this is great. if like me, you keep loosing your xbox time setting through unplugging it etc, and dont want the hassle of manually setting it or loading xboxwatch first.

1. install ntpdate_4.1.0-8_i386.dsl from the mydsl system repositoy
2. add this line to /opt/bootlocal.sh (without the quotation marks):-
"sudo ntpdate pool.ntp.org && sudo /sbin/hwclock --systohc"

Thats it, your done!

If pool.ntp.org is loading the wrong time, you can always replace this for a local time server ip. eg for the U.K use 0.uk.pool.ntp.org . Click Here for a list of local sever addresses.

Cheers,
Steve.

#7 stevewal

stevewal

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 700 posts
  • Location:wolverhampton. uk
  • Interests:conservastion, rock climbing, modding and gaming, gardening.
  • Xbox Version:v1.3
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 28 January 2008 - 04:01 PM

How to get apps for xdsl & how to copy and past in terminal

#8 stevewal

stevewal

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 700 posts
  • Location:wolverhampton. uk
  • Interests:conservastion, rock climbing, modding and gaming, gardening.
  • Xbox Version:v1.3
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 28 January 2008 - 06:18 PM

how to upgrade to debian etch

QUOTE(aiyyo @ Jan 25 2008, 03:42 PM) View Post


First I edited /etc/apt/sources.list to sarge instead of stable.
Then run apt-get update command. Next run apt-get -f upgrade.
Then type apt-get -f dist-upgrade.
I edited sources.info to etch.
I repeat these steps.



#9 stevewal

stevewal

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 700 posts
  • Location:wolverhampton. uk
  • Interests:conservastion, rock climbing, modding and gaming, gardening.
  • Xbox Version:v1.3
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 12 February 2008 - 02:12 PM

windows and popups come up too big for the srceen


no problem:-

alt, click, drag n drop

then you can resize them or shut them down.


#10 stevewal

stevewal

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 700 posts
  • Location:wolverhampton. uk
  • Interests:conservastion, rock climbing, modding and gaming, gardening.
  • Xbox Version:v1.3
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 28 February 2008 - 05:22 PM

Making uci apps permanent


if you don't want to load your uci apps at boot or after boot and want to aviod the cloop error in xdsl0.5, then you can make them permanent:-

first mount your uci app as normal. you will find it in the /opt diectory. make a copy of your app in another directory and unmount the app (same as mounting it). Now go into the app folder of the copy you made and find usr.tar.gz. unpack it (easiest way is to right click on emelfm and start as super user and double click the usr.tar.gz file. now copy the contents of the file to the directories it specifies (usually /tmp and home/dsl/.xdesktop. .xdestop is a hidden folder, so you can find it by clicking the little "H" button in emelfm. Then make sure you delete the usr.tar.gz file and move you're app directory to /opt.

biggrin.gif

Edited by stevewal, 28 February 2008 - 05:25 PM.


#11 FourTwentySmiles

FourTwentySmiles

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 616 posts
  • Location:In N. Carolina
  • Xbox Version:v1.6
  • 360 version:none

Posted 12 March 2008 - 12:50 AM

Xdsl doesnt recognize my controller as a mouse. Any Help? I'm trying to get Xmugen running on xbox and the tutorial I read says I have to have Xdsl working to run Xmugen. Thanx

#12 joesnose

joesnose

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 175 posts

Posted 02 April 2008 - 05:03 PM

this needs stickying


#13 JBmtk

JBmtk

    X-S X-perience

  • Members
  • PipPip
  • 348 posts
  • Xbox Version:v1.1
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 03 April 2008 - 07:43 AM

QUOTE(joesnose @ Apr 2 2008, 10:39 AM) View Post

this needs stickying


Indeed. I ran my xbox on Xdsl last year and it wasn't so easy as a beginner to get things going, but this thread will defiantly help those that are beginners and advanced users. Great idea

#14 stevewal

stevewal

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 700 posts
  • Location:wolverhampton. uk
  • Interests:conservastion, rock climbing, modding and gaming, gardening.
  • Xbox Version:v1.3
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 24 June 2008 - 11:30 AM

QUOTE
avoiding the "cloop" (please mount the media containing option directory and try again) problem.


I just thought I'd come back to give the real solution to this for those using xdsl 0.5.

The problem occurs when xdsl thinks there is still something mounted like a uci app or a dvd etc, when infact it's not. This will stop you shutting down correctly as the system is still looking for the mount. The problem lays with the uci unmounting script. But since it does'nt happen that often, the best thing to do is if you can't shut down then press ctrl, alt , delete. Then next time you boot, go to /etc/sysconfig/mydsl and delete all the lines that are not free. This is the file that tells the system what is mounted so you will be able to shutdown without problems now. smile.gif

Edited by stevewal, 24 June 2008 - 11:31 AM.


#15 stevewal

stevewal

    X-S Expert

  • Members
  • PipPipPip
  • 700 posts
  • Location:wolverhampton. uk
  • Interests:conservastion, rock climbing, modding and gaming, gardening.
  • Xbox Version:v1.3
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 08 July 2008 - 04:22 PM

QUOTE(stevewal @ Jul 8 2008, 04:52 PM) View Post

Hi,
Here's a mini tut on using wine on xdsl 0.6/0.7

1. Dont use Xwine, use wine0.9.22.dsl from the dsl system repository, Xwine has some compatibility issues with newer dsl versions.

2. Download your windows app, after checking WineHQ to see if it works.

3. Go into emelfm and double click the install .exe file of the app to install. Or issue the command wine your_file.exe.

4. Your app will probably install to /home/dsl/.wine/ drive_c/Program Files/ . You will need to click the little H button on the top bar of emelfm to see the hidden directory .wine in /home/dsl. So navigate to the launching .exe file for your program and double click it to run.

5. You can make a desktop icon or menu item as described by master reefed on the tips and tricks thread. An exaple of the launching command for bittornado is:-
CODE
wine /home/dsl/.wine/drive_c/Program_Files/BitTornado/btdownloadgui.exe
You need to rename the directory /program Files to /Program_Files , because linux does not like gaps in the command.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users