Jump to content


Photo

"disc Unplayable: Clean Disc With Soft Cloth"


  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1 mickey797

mickey797

    X-S X-perience

  • Members
  • PipPip
  • 403 posts
  • Location:Issaquah, WA
  • Xbox Version:none
  • 360 version:v5.0 (360S - trinity)

Posted 06 February 2008 - 05:18 PM

Ave,

Just flashed my BenQ drive to iXtreme1.41 yesterday. A lot of my older backups, ones I did a while ago, like Rainbow Six Vegas, MOH Airborne etcetra are giving "Disc Unplayable - Clean disc with soft cloth". These backups worked fine on my older XBOX 360 (MS25; iXtreme 1.4). I just got a brand new Elite with a BenQ drive.

The newer backups are not giving any problems - neither are originals - only the older backups are giving this problem.

Any clue why?

#2 Havok

Havok

    X-S Messiah

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3,745 posts
  • Xbox Version:unk
  • 360 version:unknown

Posted 06 February 2008 - 07:58 PM

I think its a media issue... what brand did you use for the older backups..?

#3 mickey797

mickey797

    X-S X-perience

  • Members
  • PipPip
  • 403 posts
  • Location:Issaquah, WA
  • Xbox Version:none
  • 360 version:v5.0 (360S - trinity)

Posted 06 February 2008 - 08:06 PM

QUOTE(Havok @ Feb 6 2008, 08:34 PM) View Post

I think its a media issue... what brand did you use for the older backups..?


Same brand, same burner, same speed - everything exactly the same. There has been absolutely no change whatsoever in anything except the fact that now I'm running a BenQ with iXtreme1.41 - Earlier I was running a Toshiba-Samsung MS25 with iXtreme1.4

I use Verbatim Media, Pioneer DVR-111D Burner, and always burn at 2.4x

The only one thing that's coming to my mind - and I seriously hope this is not it - is that the older backups have a Disc Label on them. I've been using Disc Label's forever - and I've heard about this - that Disc Label's do hurt the media. I just never experienced it before. But I'm not sure if that's it. I do have a backup which isn't that long, 'DiRT', which does have a Disc Label, and it did work fine.

#4 Toddler

Toddler

    X-S Freak

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,088 posts
  • Xbox Version:unk
  • 360 version:unknown

Posted 06 February 2008 - 10:44 PM

I've heard disc labels speed media deterioration. I can't say whether that's true, but I know for a fact that disc labels make it harder to read a disc (the best case scenario with a sticky label is that it won't do any harm, but it can never help). Since media (all media) deteriorates over time, the added weight and potential balance issues might just all be contributing to create the "perfect storm" for your older discs.

#5 podger

podger

    X-S Freak

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,406 posts
  • Location:Ireland
  • Xbox Version:v1.6
  • 360 version:v3.0 (falcon)

Posted 07 February 2008 - 12:24 AM

What speed iXtreme did you use. My Elite/Benq just didn't work at 12X, worked fineat 8X... Also, I have mine standing vertical, try your horizontal if it is vertical....

#6 mickey797

mickey797

    X-S X-perience

  • Members
  • PipPip
  • 403 posts
  • Location:Issaquah, WA
  • Xbox Version:none
  • 360 version:v5.0 (360S - trinity)

Posted 07 February 2008 - 04:18 PM


8x ... it's horizontal!

#7 X-hacker

X-hacker

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 161 posts
  • Location:Sheffield, UK
  • Xbox Version:v1.1
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 07 February 2008 - 06:38 PM

Hi there. I had this problem with my 360. I updated from iXtreme 1.2 to the 1.4 that's available.

In my opinion, and from experience, Xbox 360's can be very funny with media especially after flash updating your drive. Also, I myself have a Pioneer 111D and have had nothing but trouble when burning (Kept failing at 50% - even on verbatim)

The best combo I have found is my old faithful Pioneer 109D, verbatim DLs, and the occasional lense clean with a conton bud and some aftershave. The reason i clean so often is because I smoke.

Check out this link (Nintendo Wii & passive smoking)

Passive Smoking & DL Lasers...

#8 Tk_hom3r

Tk_hom3r

    X-S Member

  • Members
  • Pip
  • 67 posts

Posted 07 February 2008 - 07:36 PM

its the speed dude... i also have a benq and my mistake was that i put it at 8x (to make it quiter) and i also have labels on my disks and it gives me disk errors on some games... but when i flashed again and put it at 12x the problem went away i think the labels just make the cd hevyer and slows it down...

#9 Toddler

Toddler

    X-S Freak

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,088 posts
  • Xbox Version:unk
  • 360 version:unknown

Posted 07 February 2008 - 10:28 PM

I don't know about the speed theory...I have used all speeds, but currently sitting at 5x with no problems whatsoever.

#10 mickey797

mickey797

    X-S X-perience

  • Members
  • PipPip
  • 403 posts
  • Location:Issaquah, WA
  • Xbox Version:none
  • 360 version:v5.0 (360S - trinity)

Posted 08 February 2008 - 03:57 PM


I have a feeling it's a speed issue too.

I did two of my backups, didn't put a disc label this time - both are working right now. If this problem persists, I might try a different speed. The only thing that concerns me is - if this truly were a Speed issue - why is it that Some backups are working and some are Not. They are all same media, burner, burn-speed.

#11 podger

podger

    X-S Freak

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,406 posts
  • Location:Ireland
  • Xbox Version:v1.6
  • 360 version:v3.0 (falcon)

Posted 08 February 2008 - 04:48 PM

Maybe the labels are off center and causing the disk to wobble in the drive and the drive laser can't keep up with it.. Depending on how accurate you are placing the labels may be effecting the amount of lateral movement on the disk, this might explain why some work and other don't....

FYI
I stopped using labels years ago coz i kept sticking them on badly even with a stomper, they wouldn't play properly in my DVD player at the time... I now use and epson R365 and printable verbs 43572, backups look very cool....

By any chance, did your drive pack it in

Edited by podger, 08 February 2008 - 04:51 PM.


#12 mickey797

mickey797

    X-S X-perience

  • Members
  • PipPip
  • 403 posts
  • Location:Issaquah, WA
  • Xbox Version:none
  • 360 version:v5.0 (360S - trinity)

Posted 08 February 2008 - 04:53 PM

QUOTE(podger @ Feb 8 2008, 05:24 PM) View Post
I now use and epson R365 and printable verbs 43572, backups look very cool....

That is cool!
I really don't know, to be quite honest - cause it could be any of the causes you guys are suggesting. Labels, Speed ... I really don't know. The only thing I do know is, all my newer backups - Label or No Label - seem to be working fine - but all the older backups (All of them unfortunately do have a label, I don't have one without a label to test) ate giving the 'Disc Unplayable' at some point or another in the game.

QUOTE
By any chance, did your drive pack it in

Not quite sure what you mean? 'Pack it in' ?!?

#13 podger

podger

    X-S Freak

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,406 posts
  • Location:Ireland
  • Xbox Version:v1.6
  • 360 version:v3.0 (falcon)

Posted 08 February 2008 - 05:00 PM

Hang on, Have you checked them with XBC, schrom or mulleter to see if they are properly stealthed???? I was sure you said you had, but checking back it doesn't say it anywhere...

#14 mickey797

mickey797

    X-S X-perience

  • Members
  • PipPip
  • 403 posts
  • Location:Issaquah, WA
  • Xbox Version:none
  • 360 version:v5.0 (360S - trinity)

Posted 08 February 2008 - 05:02 PM

QUOTE(podger @ Feb 8 2008, 05:36 PM) View Post

Hang on, Have you checked them with XBC, schrom or mulleter to see if they are properly stealthed???? I was sure you said you had, but checking back it doesn't say it anywhere...


Absolutely 100% stealthed according to XDVDMulleter. Some of my backups failed the "SplitVid" test but passed all the others in XBC. I did patch the "SplitVid" and reburnt the two. However, I honestly don't think the SplitVid would be causing this problem.

#15 podger

podger

    X-S Freak

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,406 posts
  • Location:Ireland
  • Xbox Version:v1.6
  • 360 version:v3.0 (falcon)

Posted 08 February 2008 - 05:05 PM

So, did you get a failure in XBC, it's a Yes/No answer......




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users