Jump to content


Photo

Tsop Flash A 1.1 With Mechassault


  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#1 crusty_punk

crusty_punk

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 189 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:unknown

Posted 07 April 2011 - 07:29 PM

Last night I used the mechinstaller to softmod my xbox. I have a ver. 1.1 and know where the solder points are... I have searched the forums but I cant find a definitive guide on what to do next.

When I used mechinstaller, I opted to have UnleashX as my default dash. Should I go back and uninstall the mod and do it again with evox and flash the bios from there?

The tutorials I have read are for a non modded xbox except for this one:
QUOTE("KalleKalasmanicken")

This is the way I do it with MA.
First, the M7 works nicely.
Just make it to a 1 meg bios. (Take 4x 256 to make 1x 1 meg bios)
Copy save file to mem card from modded xbox->memcard->unmodded xbox.
Boot the un-modded with MA, load savefile from campaign.
From there, ftp over the 1 meg bios to the bios folder.
Restart xbox.
Boot MA, then load save file, select flash bios from menu.
Viola.


I understand all of that except the bios. I know where the usual places are, I know how to get the bios from the usual places to my PC... PC to mem card.. mem card to xbox but i dont understand when they said "Copy save file to mem card from modded xbox->memcard" how do you get it from usual places to the modded xbox without being on a mem card first?

Are they saying that the save game that is on the modded xbox is he one that did the initial mod in the first place? If so I have that bitch on a mem card ready to go into any xbox I come across...

I have the slushie doc, good tutorial but it's for 007 and seemed to jump around a bit. Is there an up-to-date definitive tutorial or guide for mechassault?

Also, I have Slayers AID... it use to work on a different box but not this one. The weird thing is that I am using the same exact DVD drive. Only difference is the other box that Slayers worked on was a 1.0 and this one is a 1.1... any ideas?


Just to put this out there... my goal is to run a 2.5" HDD without a dvd drive. What bios should I get to accommodate that? I do not need to change the flubber, no color changes, nothing fancy. Also, if I opt to not have a DVD drive will I be able to hook one up from time to time to rip games to the HDD?






I know that was a lot. I'm sorry. I'm still learning and a lot of the stuff I'm finding 404's or is for something I do not have. I am a mechinstaller... not a 007AUFinstaller tongue.gif
Thanks in advance,
Josh.

#2 Heimdall

Heimdall

    X-S Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,749 posts
  • Location:UK
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:v4.0 (jasper)

Posted 07 April 2011 - 08:58 PM

If the Xbox is already softmodded then it's far easier than that. Install Evox e.g. in E:\Apps\Evox\, and put the BIOS you want in E:\Apps\Evox\BIOS\. Run Evox as an application from UnleashX, select the flashing option, select your BIOS, flash. Job done!

Now, to make it work smoothly you need to configure the BIOS to load your preferred dash before you flash. I'd recommend X2.5035 as the BIOS for a 1.1 Xbox, and to configure the default dash you simply edit x2config.ini to point to your preferred dash using a text editor, then put x2config.ini in the root of E:\.

Edited by Heimdall, 07 April 2011 - 09:05 PM.


#3 crusty_punk

crusty_punk

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 189 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:unknown

Posted 07 April 2011 - 09:02 PM

OMG..

thank you so much for your reply!
brb, have to read...

thanks,
Josh

Edited by crusty_punk, 07 April 2011 - 09:04 PM.


#4 crusty_punk

crusty_punk

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 189 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:unknown

Posted 07 April 2011 - 09:35 PM

I want to upgrade the hdd immediately to a 2.5" laptop drive after the flash. what should I do after the flash to do that? That's why I don't have anything on this HDD yet....

Thanks for your info.
Getting evox and x2.5035 from usual places, then solder, then flash attempt.
I'll report back in after I'm done.

THANKS!

#5 crusty_punk

crusty_punk

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 189 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:unknown

Posted 07 April 2011 - 10:01 PM

ok, just a few more questions:
I got evox from the usual places but it's "EvolutionX Build 3935"... is that fine?
(I never use it because I don't like it so I don't know anything about what build does what)

I had to get the x2.5035 bios from pirate bay. (not complaining) In the folder there are 2 bin files.
x2_5035_v16plus_512k.bin
and
x2_5035_vOld_512k.bin

I put them in the bios folder of evox. There was also 2 other bios' in the bios folder...
EvoxM7.bin
and
EvoxM7_ef.bin
I read earlier that the M7 bios is good.
Which one should I pick and do I have to modify it to run without a DVD drive?

Earlier you mentioned that I need to point a file to the dash that I want to use. I want to immediately swap the HDD for a 2.5" laptop drive. How do I go about doing that after the flash?

I haven't ftp'd anything over yet.
Waiting for your reply.

Thank you so much for the help,
Josh



#6 Heimdall

Heimdall

    X-S Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,749 posts
  • Location:UK
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:v4.0 (jasper)

Posted 07 April 2011 - 10:10 PM

That version of Evox is the latest, and it's fine.

x2_5035_vOld_512k.bin for a 1.1

Evox M7 is old. Evox M8+ is newer, but you need to edit is before you flash it.

I'm sure that X2.5035 can be configured to work without a DVD.

You install the new disk then boot with HeXEn 0.99B11-22 and use the appropriate option to format and set up the new disk.

#7 crusty_punk

crusty_punk

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 189 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:unknown

Posted 07 April 2011 - 10:30 PM

Thank you so much for your help. I really appreciate it... seriously! If there is anything I can do to help you in any way, please let me know.

I am confused about
QUOTE

You install the new disk then boot with HeXEn 0.99B11-22 and use the appropriate option to format and set up the new disk.

I don't know what that is. I'll look it up.

also how do I configure the bios? I know that I read bout a program earlier to change the flubber and all that but for the life of me I cannot find it in my history. If I opt to have no DVD drive will I be able to pop one in from time to time to rip games and what not?

Thanks in advance!
Josh



in the x2 folder there is a config file.
On line 10 and 11 there is an entry that says:
CODE

; do dvd drive check
doDvdDriveCheck =  0


is this correct for running no dvd drive?
Thanks,
Josh

#8 Heimdall

Heimdall

    X-S Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,749 posts
  • Location:UK
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:v4.0 (jasper)

Posted 07 April 2011 - 10:46 PM

Yes, those are the config lines. All they do is prevent the error if no DVD drive is detected - if the DVD drive is there it will still work.

#9 crusty_punk

crusty_punk

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 189 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:unknown

Posted 07 April 2011 - 11:05 PM

sweet, thanks for the heads up. That's getting my gears rolling!

I soldered my points flawlessly, I started evox, went to flash bios and it says:
"Manufacturers ID 20 Device ID f1
Flash Type ST - M29F080A
Error reading bios file"

Do you think its because I put x2 in it's own folder in evoxs' bios folder?
I'll re FTP the files and try again.

Also, in UnleashX, evox isnt showing up in my Apps. I have to get to it by going to file explorer, E\Apps\EvolutionX Build 3935\evoxdash.xbe

is that a common occurrence?

Thanks,
Josh

#10 crusty_punk

crusty_punk

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 189 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:unknown

Posted 07 April 2011 - 11:24 PM

I just realized... doesn't a 1.1 take a 1mb bios? the X2.5035 is only 512. Is that why I got the error?

#11 Heimdall

Heimdall

    X-S Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,749 posts
  • Location:UK
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:v4.0 (jasper)

Posted 07 April 2011 - 11:26 PM

Yes, it's failing because you didn't follow the instructions...

QUOTE
put the BIOS you want in E:\Apps\Evox\BIOS\


To get it to show up in the apps menu the file has to be renamed default.xbe, not evoxdash.xbe.

Evox automatically resizes the BIOS to 1MB when it flashes.

Edited by Heimdall, 07 April 2011 - 11:27 PM.


#12 crusty_punk

crusty_punk

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 189 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:unknown

Posted 07 April 2011 - 11:50 PM

sweet. it boots to a black screen...

#13 crusty_punk

crusty_punk

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 189 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:unknown

Posted 08 April 2011 - 12:09 AM

if I put a game disk in it boots the game but still will not read slayers disk. I have tried 2 different dvd drives now. If there is nothning in the drive it boots to a black screen.

every time I push the eject button, it reboots.

When I put in mechassault I can run "install linux". I can ftp into the xbox ONLY when mechassault exploit is running.

what should I do from here?

#14 Heimdall

Heimdall

    X-S Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,749 posts
  • Location:UK
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:v4.0 (jasper)

Posted 08 April 2011 - 12:15 AM

Is your Slayers on a DVD-R? if not then try that.

Failing that, use Mechassault and FTP to make sure that your x2config.ini dash location is pointing to your preferred dash location.

#15 crusty_punk

crusty_punk

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 189 posts
  • Xbox Version:v1.4
  • 360 version:unknown

Posted 08 April 2011 - 12:36 AM

I'm re downloading and going to re-burn my slayer disk to a cd-rw. before it was on a cd-r. but the thing is it booted before same drive different mobo. I don't get why. If the cd-rw doesnt work I have one dvd+r left and if worse comes to worse I'll try that.


By chance do you know what the correct path to the dashboard is?
My dumb ass was too excited and nervous about this and I most probably overlooked that.
I'll look in my other softmodded box and get the file path from that but something is telling me that the mechinstaller is different. My other box was hotswapped.

Wish me luck!
I will return with info...

thank you for being patient with me...seriously.

should it be:
E:\dash\default.xbe ?

the x2config.ini file is pointing to
CODE

; 255 characters max here, format is <drive>:<path_to_xbe>.xbe, e.g. "f:dashes\avalaunch.xbe"
dash1Name = c:avalaunch.xbe
dash2Name = c:evoxdash.xbe
dash3Name = c:unleashx.xbe
dash4Name = c:xbmc.xbe
dash5Name = c:xboxdash.xbe


should I change it to:
CODE

; 255 characters max here, format is <drive>:<path_to_xbe>.xbe, e.g. "f:dashes\avalaunch.xbe"
dash1Name = e:dash\default.xbe
dash2Name = c:evoxdash.xbe
dash3Name = c:unleashx.xbe
dash4Name = c:xbmc.xbe
dash5Name = c:xboxdash.xbe


I know this is a HUGE pain in the ass. I have been working on this for 12 and a half hours. you have been a tremendous help!!

thanks in advance,
Josh






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users