Jump to content


Photo

Restoring Picture After Videomode Change


  • Please log in to reply
37 replies to this topic

#1 JayDee

JayDee

    X-S Legend

  • Head Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,749 posts
  • Location:Sweden
  • Xbox Version:v1.1
  • 360 version:v2 (zephyr)

Posted 17 August 2003 - 03:52 PM

First of, if you read this you most likly have a blackscreen and do not know how to fix it.
Now is a good time to listen and remeber to ALWAYS read the cvs_readme*.txt that often comes with a new cvs build.
This is a "old" problem and shouldn´t exist if the readme was read, but enough of me rambeling about things that you now pretty much will do everytime you get a new build.

First thing todo is to get the Enigmah Videomode Switchdisc.

Check around the forums if you do not know where to get it, but please do not ask for it since it is built with the XDK and asking for xdk binaries is against forum rules.

When you got the files burn them to a CD-R/RW or a DVD-R/RW and add a dummy file, 50-100Mb in size called 1.bin or something like that!.

(Use XISO or any other program able to extract and build XIso files)

Boot the xbox with it and Press A (for Pal) or B (for NTSC)
Then reboot the xbox and the video should be back.

If not try to boot the disc again and now press B if you pressed A first or the other way around. (You get it i hope...)

Update:
If you can ftp to your box, then you could remote execute the enigmah default.xbe, after you ftp it over. Or , if you use Evo-X, make a link to it in the evox.ini so that it is the first item selected when you boot up.
Then just launch it by pressing A.
End Update(Thanks to akarnid for this tip/idea)

Update from yomamaspimp :

I was about to give up when I tried ftp'ing all the files to the console and it worked !

Console wouldn't boot enigmah with any disc format.

Make sure u got video cables disconnected so u can at least boot up the console with no picture.

Copy all files to the console as you would burn em onto a disc to a new folder

Then using FlashFXP use a raw command execute default.xbe on the default.xbe file extracted from enigmah, give it a sec, press B (or A depending on settings), turn off console, plug video cable back on and reboot.


If you still havent got any picture then it aint over yet.

Easiest is to try and see if you got another tv (@parents/friends house) that might support NTSC-j and restore back to NTSC-M.

If that wont work either i got a last step for you (or two even)

When in xbmp press DOWN 2 times. (1 time if you have TV-Guide set to false in the config.xml)

Press A 1 time.

Press DOWN 5 times.

Press RIGHT 1 time.

Press A 1 time.

Press DOWN 3 times.

Press A 1 time.

Turn the XBox off and on again, and picture should be back.

If this didn´t work (it should!) you have now the last thing you can try, but i can NOT take responsabilaty for this one.
It should work fine with 1.0 and 1.1 XBox´s, but like i said, i can´t say it will work with 1.2 or 1.3 XBox´s 100%.

This is a c&p from CONFIG MAGIC´s readme:

Blind Restore EEPROM if you have no Video image:

Usage: (MAKE SURE YOU HAVE A VALID EEPROM.BIN in DATA)
(NOTE: If you have used evo-x and the backup option you will have backup files in c:backup)
1) Boot ConfigMagic from DVD Drive
2) Press A button to Skip Video (press A untill you see the orange light flash)
3) Wait untill eject light flashes orange (flashing orange means ConfigMagic is ready)
4) To Start Hold BOTH triggers and press WHITE button !
5) Orange light stops flashing and stays steady (Steady orange means busy)
6) If successfull Eject light will Flash GREEN (Flash Green means success!)
*IF there was a problem loading/decrypting eeprom, Eject light will turn RED (Red means Error !)


Making this one pinned.

Post suggestions etc.

Edited by JayDee, 18 December 2004 - 05:46 PM.


#2 BinkY_BMF

BinkY_BMF

    X-S Young Member

  • Members
  • Pip
  • 34 posts
  • Location:Worksop UK.
  • Xbox Version:v1.0
  • 360 version:v1 (xenon)

Posted 13 September 2003 - 02:28 PM

Dude!

This sticky has just saved my ass.....

Especially as its a uk Pal machine... and I was fooling with the NTSC - J resolutions....

as an alternative to the above, I put the following line first, in my evo-x .ini

Item "XBOX Fix","e:appsNTSC Switcherdefault.xbe"

Of course the path name is that where you have the enigma mode selection app... LOL!

pit this in first, rebooted pressed "A" and - "Bingo!" back on track....

thanks a lot!

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

#3 MorrisMcD

MorrisMcD

    X-S Young Member

  • Members
  • Pip
  • 53 posts

Posted 26 September 2003 - 09:13 PM

This isnt working for me... I am following the blind instructions b/c I cant find enigmah. I hear when I push buttons, certain sounds but I am wondering if going right once is what I need to do. Maybe I am in a different mode that I need to go left or something? Can someone describe (and get screenshots if possible) of what we would be seeing during this step by step process?

sad.gif No Xbox for me for now sad.gif

#4 explicitlyrics100

explicitlyrics100

    X-S Freak

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,045 posts
  • Location:London
  • Interests:everything
  • Xbox Version:v1.1
  • 360 version:unknown

Posted 02 October 2003 - 11:08 PM

if you have autoboot of disks off then you have to switch to a hard drive that has got the basic evox or similar, oterwise it doesnt seem to initialise properly. FTP doesnt work or anything as xbmp doesnt load fully either, try changing hard drives if you have access to it, before messing with the eeprom

#5 MorrisMcD

MorrisMcD

    X-S Young Member

  • Members
  • Pip
  • 53 posts

Posted 03 October 2003 - 12:10 AM

I ended up using Enigmah. Was really easy. FTP it up to your box (if you can, which you should) and then run a raw command using 'execute' and pointing to the xbe of enigmah. Then on your controller, press b for ntsc or a for pal

Edited by MorrisMcD, 03 October 2003 - 12:11 AM.


#6 explicitlyrics100

explicitlyrics100

    X-S Freak

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,045 posts
  • Location:London
  • Interests:everything
  • Xbox Version:v1.1
  • 360 version:unknown

Posted 03 October 2003 - 12:18 AM

yeh i tried but ftp was down, hence i dont think it loaded the bios corectly, well if the disk dont boot and the ftp aint working then you can try my method, it worked for me, although i hav no idea why ftp wasnt working!

#7 pakostevens

pakostevens

    X-S Enthusiast

  • Members
  • 19 posts

Posted 03 October 2003 - 05:35 PM

I tried booting the enig videomode disk. The disk I burnt on a cdrw works fine on other xbox. I tried booting it on my xbox with the black screen and it doesn't seem to work. Anyone got any other suggestions?

#8 KiLaHuRtZ

KiLaHuRtZ

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 155 posts

Posted 04 October 2003 - 06:17 AM

If you can't FTP into your xbox, try unpluging the A?V cable from the back of the xbox. This solved my FTP problem (god knows why)

#9 pakostevens

pakostevens

    X-S Enthusiast

  • Members
  • 19 posts

Posted 05 October 2003 - 01:31 AM

WOOOOHOOOO!!!!

the not having the video cable plugged in worked now I got video again.

Thanks alot! beerchug.gif

#10 KiLaHuRtZ

KiLaHuRtZ

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 155 posts

Posted 05 October 2003 - 05:17 AM

If you use avalaunch then here is an excellent way to get video back say if someone fucks with your settings.

Get enigmah-x video switch, extract the xISO, put in on your xbox somewhere in a folder. Then in the quickstart option, make the right trigger "quicklaunch" enigmah-x video switch.

Now if you ever need to recover, turn your xbox on while holding the right trigger for about a minute (this will launch the video switch) the select A (PAL) or B (NTSC), then turn your xbox off then back on and it should work!

#11 jtbsat

jtbsat

    X-S Enthusiast

  • Members
  • 27 posts

Posted 28 October 2003 - 03:11 AM

HELP!!!

I did it too....got the black screen!!!

And i can't find this "enigma..", thingee file.

Heck....i just got my xbox moded and moments before
i changed some video settings....just got the ftp working
with my PC.

Can anyone help??


I'd really appreciate it.

jtbsat
tbarbas@hotmail.com


#12 KANE79

KANE79

    X-S Senior Member

  • Members
  • PipPip
  • 180 posts
  • Location:Melbourne, VIC, Australia
  • Xbox Version:v1.0

Posted 31 October 2003 - 02:32 AM

Is there any way to edit config.xml to remove the NTSC-J option in the settings menu? It'd be a good safeguard if it's possible.

#13 bbjk

bbjk

    X-S Enthusiast

  • XS-BANNED
  • 0 posts
  • Xbox Version:unk

Posted 02 December 2003 - 04:49 AM

the video setting is in the default.xbe, if you want to see it, just drag and drop that default.xbe to your notepad and do a ctrl+f and type in ntsc-m to find that settings...

I wonder if anyone know what hex string do i have to delete to remove that whole video settings out!!!

#14 bbjk

bbjk

    X-S Enthusiast

  • XS-BANNED
  • 0 posts
  • Xbox Version:unk

Posted 05 December 2003 - 08:51 PM

anyways, is there anyone out there that can edit this default.xbe from xbmp and delete that whole god damn it stupid ugly azz settings out...

thanks a lot biggrin.gifs...

#15 Anthony691

Anthony691

    X-S Enthusiast

  • Members
  • 13 posts

Posted 06 December 2003 - 12:53 PM

Can I just pop XBMP on there again? Would that fix this?




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users